Składniki:
5 dag. drożdży
1 łyżka cukru
1/4 litra wody
1/2 kg. mąki
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
Wykonanie:
Drożdże z cukrem utrzeć w garnuszku lub małej miseczce do całkowitego rozpuszczenia Do miski wsypać przesianą mąkę ,dodać olej1/4 litra wody i rozpuszczone drożdże. Posolić ciasto i wyrabiać do czasu , aż przestanie się lepić do rąk. Przykryć miskę z ciastem drugą wysoką miską bo ciasto rośnie i wstawić na noc do lodówki. Rano wygnieść ciasto i formować małe bułeczki (ma wyjść 12 bułeczek), lub 2 długie bagietki. Układać na posmarowanej tłuszczem blaszce. Posmarować bułki rozmąconym żółtkiem. Po 20 minutach wstawić do piekarnika. Piecz 10 – 20 minut w temp. 220 C.