Składniki:

25 dag. mąki

2 łyżeczki cukru

1/2 szklanki mleka

1,5 dag. drożdży

1 jajko

17 dag. bekonu lub wędzonego boczku

1 łyżka soli

Wykonanie:

Ciepłe mleko wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, 2 łyżkami mąki i łyżeczką cukru. Odstaw na około 30minut.. Bekon pokrój w małą kostkę. Wsyp na suchą, rozgrzaną patelnię.  Wytop. Wsyp  Osącz z tłuszczu. Do pozostałej mąki dodaj jajko, sól, resztę cukru, bekonowe skwarki i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Dokładnie wyrób. Z ciasta uformuj małe bułeczki. Ułóż na natłuszczonej blasze. Piecz 25-30 minut w temperaturze. 200C

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *