BUŁECZKI DROZDŻOWE

BUŁECZKI DROŻDŻOWE

Składniki :

55 dag. mąki pszennej

10 dag. margaryny

szczypta soli

szczypta mąki pszennej

3 łyżki cukru

1i1/3 szklanki mleka

25 g. drożdży

1 jajko

Wykonanie:

 

Mąkę przesiać do miski i dodać sól. Dodać trochę jajka rozbełtanego widelcem, resztę zostawić na posmarowanie bułeczek. Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże ,cukier i dokładnie wymieszać. Oprószyć szczyptą mąki. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Margarynę pokroić w kostkę i rozłożyć ma mące. Wlać rozczyn drożdżowy i wymieszać łyżką. Wyłożyć na stolnicę i wyrobić ciasto podsypując mąką. Początkowo ciasto jest rzadkie, jednak nie należy dodawać do niego mąki tylko starannie wyrabiać. Obtoczyć mąką i odstawić na 1 godzinę przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Po upłynięciu 1 godziny ciasto należy podzielić na 9 części. Z każdej uformować kulkę i podwinąć do środka. Położyć na stolnicy podsypanej mąką i szeroką szklanką zrobić otworek na ser. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w otworek nałożyć po 2 łyżki sera. Posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Piecz w temperaturze 180 C. (termoobieg) przez 25 minut.

Składniki na nadzienie:

1 opakowanie sera białego 275 g.

1 jajko

5 łyżeczek cukru

cukier waniliowy

Wykonanie:

Jajko,cukier i cukier waniliowy dodać do sera i wymieszać .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *