BUŁECZKI DROŻDŻOWE
Składniki :
55 dag. mąki pszennej
10 dag. margaryny
szczypta soli
szczypta mąki pszennej
3 łyżki cukru
1i1/3 szklanki mleka
25 g. drożdży
1 jajko
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski i dodać sól. Dodać trochę jajka rozbełtanego widelcem, resztę zostawić na posmarowanie bułeczek. Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże ,cukier i dokładnie wymieszać. Oprószyć szczyptą mąki. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Margarynę pokroić w kostkę i rozłożyć ma mące. Wlać rozczyn drożdżowy i wymieszać łyżką. Wyłożyć na stolnicę i wyrobić ciasto podsypując mąką. Początkowo ciasto jest rzadkie, jednak nie należy dodawać do niego mąki tylko starannie wyrabiać. Obtoczyć mąką i odstawić na 1 godzinę przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Po upłynięciu 1 godziny ciasto należy podzielić na 9 części. Z każdej uformować kulkę i podwinąć do środka. Położyć na stolnicy podsypanej mąką i szeroką szklanką zrobić otworek na ser. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w otworek nałożyć po 2 łyżki sera. Posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Piecz w temperaturze 180 C. (termoobieg) przez 25 minut.
Składniki na nadzienie:
1 opakowanie sera białego 275 g.
1 jajko
5 łyżeczek cukru
cukier waniliowy
Wykonanie:
Jajko,cukier i cukier waniliowy dodać do sera i wymieszać .