BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z OWOCAMI

Składniki:

 

1/2kg. mąki

1/2 kostki masła

1/2 szklanki cukru

1 szklanka mleka

szczypta soli

drożdże  świeże. 50 g .

Budyń:

1 i 1/2 szklanki mleka

2 czubate łyżki mąki pszennej

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

1/3 szklanki cukru

2 1 paczka cukru z prawdziwą wanilią

1 jajko całe + 1 żółtko

Kruszonka:

 

1/2 kostki miękkiego masła

3/4 szklanki cukru

1 szklanka mąki pszennej

owoce sezonowe:

śliwki, borówki,jabłka,wiśnie

1 białko

 

Wykonanie:

Mąkę na bułki przesiać do miski, zrobić w niej dołek. Zrobić zaczyn z drożdży: 2/3 mleka podgrzać, wsypać łyżeczkę cukru i wymieszać, wlać do dołka z mąką, a następnie wkruszyć tam drożdże i wymieszać mleko i drożdże. Po wierzchu posypać odrobiną mąki i zostawić na około 15 minut, aż rozczyn urośnie. Pozostałe mleko podgrzać, dodać do niego masło i rozpuścić je w mleku. Powstały płyn nie może być gorący. Następnie wsypać do miski pozostałe składniki na bułki oraz wlać masło z mlekiem, wyrobić wszystko ręką i pozostawić na około 1 godzinę do podwojenia objętości w ciepłym miejscu, pod przykryciem np. ściereczka. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić je na części (w zależności od tego jak duże bułki chcemy), z każdej zrobić kulę, położyć ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczyć i zrobić w niej dziurę/dołek na nadzienie.

Budyń:

Najlepiej jest zrobić go, wcześniej ponieważ musi ostygnąć przed nałożeniem go na bułki. W 1 szklance mleka rozpuścić cukier oraz cukier waniliowy, zagotować. Pozostałe mleko wymieszać lub zmiksować z jajkami i mąkami, a następnie wlać do zagotowanego mleka. Wszystko jeszcze raz zagotować, ciągle mieszając.Po ostudzeniu masę budyniową przełożyć do dołków w bułkach i bułki zostawić jeszcze na 1/2 godziny do wyrośnięcia przykrywając ściereczką.

Kruszonka:

Mąkę i cukier wysypujemy do miseczki, dodajemy miękkie masło lub margarynę i zagniatamy jedną ręką, łącząc składniki w taki sposób, jak byśmy chcieli coś kruszyć. Kruszonkę możemy zrobić drobniejszą lub grubszą .Wyrośnięte bułki z budyniem posmarować białkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Na budyń poukładać owoce, a wierzch posypać kruszonką. Bułki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C. przez 15-20 minut ,w zależności od piekarnika.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *