Składniki:

4 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki letniej wody

1/4 szklanki mleka

1i 1/2 łyżeczka drożdży instant

1 łyżeczka miodu

2 łyżeczki soli

1 żółtko

2 łyżki oleju

 

Wykonanie:

 

Wszystkie składniki wymieszać , wyrobić aż ciasto będzie odstawać od miski i od ręki.  Przełożyć je do lekko posmarowanej oliwą miski do wyrośnięcia na około 1 godzinę i przykryć. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części,z każdej uformować bułeczkę i kłaść na blaszkę. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Bułeczki przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać ,makiem  Piecz około 20 minut w temperaturze 220 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *