BUŁECZKI Z PARÓWKAMI

Składniki:

parówki kiełbaski
0,5 kg mąki
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
5 łyżek oleju
3 łyżki cukru
szczypta soli
2 jajka
pieczarki
cebula

Wykonanie ciasta:

Mleko podgrzać i dodać drożdże (można zamiast świeżych dodać sypkich drożdży 7g, ja tak zrobiłam jak piekłam drugi raz) ,cukier i część mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę dodać olej ,sól ,jajko roztrzepane za pomocą widelca i wyrośnięte drożdże. Ciasto dobrze wyrobić .Rozwałkować i pokroić na kwadraty do środka dodać parówkę i farsz z pieczarek .Ja dodałam jeszcze do środka trochę ketchupu i sera żółtego. Zgrabnie wszystko zawinąć.
Tak przygotowane parówki układamy dość luźno na blaszce posmarowanej olejem. Pozostałe białko mieszamy z żółtkiem i smarujemy bułeczki po zewnętrznej stronie .Poczekać jeszcze około godzinki aby bułeczki ponownie wyrosły i po tym czasie pieczemy w 180* C około 25 min na złoty kolor. Ja piekłam na termoobiegu jeżeli ciasto wydawało by się luźne dodać troszeczkę mąki ja podsypałam mąką jak rozwałkowywałam kwadraty.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *