Składniki:
parówki kiełbaski
0,5 kg mąki
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
5 łyżek oleju
3 łyżki cukru
szczypta soli
2 jajka
pieczarki
cebula
Wykonanie ciasta:
Mleko podgrzać i dodać drożdże (można zamiast świeżych dodać sypkich drożdży 7g, ja tak zrobiłam jak piekłam drugi raz) ,cukier i część mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę dodać olej ,sól ,jajko roztrzepane za pomocą widelca i wyrośnięte drożdże. Ciasto dobrze wyrobić .Rozwałkować i pokroić na kwadraty do środka dodać parówkę i farsz z pieczarek .Ja dodałam jeszcze do środka trochę ketchupu i sera żółtego. Zgrabnie wszystko zawinąć.
Tak przygotowane parówki układamy dość luźno na blaszce posmarowanej olejem. Pozostałe białko mieszamy z żółtkiem i smarujemy bułeczki po zewnętrznej stronie .Poczekać jeszcze około godzinki aby bułeczki ponownie wyrosły i po tym czasie pieczemy w 180* C około 25 min na złoty kolor. Ja piekłam na termoobiegu jeżeli ciasto wydawało by się luźne dodać troszeczkę mąki ja podsypałam mąką jak rozwałkowywałam kwadraty.