Składniki ;
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniego mleka
3 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
6 dag.masła roztopionego
12 g. świeżych drożdży
Wykonanie;
Z letniego mleka, cukru i drożdży zrobić rozczyn i poczekać, aż się „ruszy” około 20 minut. Dodać resztę składników i wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, i odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ręczniczkiem kuchennym,i czekać do podwojenia objętości około1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć i podzielić na 9 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie.
Przykryć ręczniczkiem i zostawić w cieple na 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości. Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki ciasto powinno być cienkie w tym miejscu, następnie w to wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na bułkę włożyć truskawki. Bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C przez 15 minut.
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
6 dag.masła, roztopionego
Wykonanie;
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić dokładnie palcami na tak zwany żwirek.