Składniki:

 

6 kg buraczków czerwonych

3 cebule

7 ząbków czosnku

2 łyżki soli

Zalewa:

5 szklanek wody

2 szklanki octu

2,5 szklanki cukru

5 ziaren ziela angielskiego (rozgniecionego)

5 liści laurowych (połamanych)

3 łyżki soli

 

Wykonanie:

Buraczki ugotować, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule obrać, drobno pokroić, czosnek obrać i posiekać. Wszystko posolić i wymieszać. Przegotowaną, zimną wodę wymieszać z octem, dodać cukier, rozgniecione ziarna ziela angielskiego oraz połamane liście laurowe. Zalewać wymieszać z buraczkami i dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 10 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *