Składniki:

5 kg buraków

1 szklanka cukru

3/4szklanki octu

2 łyżki soli

olej

Wykonanie:

Buraki umyć i ułożyć ciasno w dużym garnku zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu do miękkości. Sprawdzić widelcem lub szpikulcem czy są już miękkie. Gdy się ugotowały zalewać zimną wodą i w tej wodzie obierać. Skóra sama z nich elegancko schodzi, można ścierać na tarce jarzynowej ja ścieram na grubych oczkach lub jeśli ktoś ma maszynkę. elektrycznej do jarzyn to na niej szybciej się zrobi. Dodać cukier ,ocet i sól dokładnie wymieszać i spróbować . Buraczki mają być słodko kwaśne i lekko wyczuwalna sól . Gotowymi przyprawionymi buraczkami napełniać słoiki, zostawiając 2 cm. od brzegu, dociskając buraczki w słoiku ranty słoików wycierać do czysta i do każdego słoika na wierzch buraczków dać 1 łyżkę oleju, mocno zakręcić i pasteryzować 20 minut od chwili zagotowania. Wystudzić. Przed podaniem wyjmuję buraczki ze słoika do miseczki dodaję trochę musztardy chrzanowej mieszam.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *