Składniki;

3 kg. buraczków
1/2 szklanki octu10 %
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżki soli
3 cebule
3 papryczki chili

Wykonanie;

Buraki ugotować, ostudzić pod zimną wodą by łatwiej się obierały i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, z papryczek usunąć nasionka i razem zmielić. Składniki zalewy zagotować i dodać do niej zmieloną cebulę i papryczki. Gotować jeszcze 10 minut.Zalewę połączyć ze startymi buraczkami. Całość wymieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Po przestudzeniu nakładać do słoików i pasteryzować 10-15 minut od chwili zagotowania się wody w garnku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *