Składniki:

1 kg. buraków

1/2 strąka czerwonej papryki

1 cebula

3/4 szklanki wody

1 łyżka cukru

1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny

2 -3 łyżki oleju

sól

Wykonanie:

Buraki umyj, ugotuj w skórkach. Możesz też każdy osobno zawinąć w folią aluminiową, włożyć do piekarnika o temperaturze. 200 C. i piecz około. 40 minut. Wystudzone buraki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyj, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w talarki lub kostkę. Wodę zagotuj z cukrem i szczyptą soli. Wrzuć paprykę i cebulę, gotuj 5 minut, odcedź, wystudź. Zachowaj 2 łyżki wywaru.. Buraki wymieszaj z papryką i cebulą. Wywar połącz z octem i olejem. Polej sałatkę, dopraw solą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *