Składniki:

3 kg .buraków

1/2 kg. cebuli

1/2 kg.papryki czerwonej

1 szklanka wody

3/4 szklanki octu

1 szklanka oleju

1/2 szklanki cukru

1 łyżka soli

 

Wykonanie:

 

Buraki dokładnie umyć, następnie ugotować. Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Paprykę i cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Wodę zagotować z octem, olejem, cukrem i solą. Następnie do zalewy dodać cebulę i paprykę. Gotować około 7 minut. Po czym dodać buraczki i gotować około 10 minut od zagotowania się. Gorące buraczki przekładać do słoików, szczelnie zakręcać i odwrócić do góry dnem, odstawiać. Nie gotować.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *