Składniki:
3 kg. buraków
½kg. cebuli
½ kg. papryki czerwonej
Zalewa;
1 szklanka wody
¾ szklanki octu 10%
1 szklanka oleju
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soli
Wykonanie;
Buraki dokładnie umyć, następnie ugotować do miękkości. Po ugotowaniu zalać zimną woda i po wystudzeniu obrać , zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Paprykę i cebulę posiekać w drobną kosteczkę.
Zalewa;
Wodę zagotować z octem, olejem, cukrem i solą. Następnie do zalewy dodać cebulę i paprykę. Gotować około 7 minut. Po czym dodać buraczki i gotować około 10 minut od zagotowania się. Gorące buraczki przekładać do słoików, szczelnie zakręcać i odwrócić do góry dnem, odstawiać. Ja po zrobieniu wkładam słoiki do garnka i gotuje 15 minut od chwili zagotowania się wody w garnku.