Składniki;
4 średnie podłużne buraki
1/4 szklanki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
2 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z cytryny lub z limonki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Wykonanie;
Do miseczki wlej oliwę i ocet, dodaj po szczypcie soli i pieprzu wymieszaj.Buraki wyszoruj ( nie obieraj ich ze skóry) . Posmaruj przygotowaną marynatą i zwiń każdy z osobna w folię aluminiową (matową stroną folii do wierzchu) . Piecz 45-50 minut do miękkości w temperaturze 180 C.Gdy już wystygną obierz je ze skórki i pokrój w talarki. Awokado przekrój w wzdłuż do pestki. Połówki przekręć w przeciwnych kierunkach. Pestkę usuń a awokado obierz ze skórki i pokrój w kostkę.Przełóż do miski dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz sok z cytryny lub z limonki. Zmiksuj na gładką masę , dopraw do smaku solą i pieprzem. Mus z awokado przełóż do szprycy cukierniczej i wyciskaj na plastry buraków . Ułóż jeden na drugim tworząc z nich choinkę