BURAKI Z MUSEM AWOKADO

Składniki;

4 średnie podłużne buraki

1/4 szklanki oliwy

2 łyżki octu balsamicznego

2 dojrzałe awokado

2 łyżki soku z cytryny lub z limonki

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

 

Wykonanie;

 

Do miseczki wlej oliwę i ocet, dodaj po szczypcie soli i pieprzu wymieszaj.Buraki wyszoruj ( nie obieraj ich ze skóry) . Posmaruj przygotowaną marynatą i zwiń każdy z osobna w folię aluminiową (matową stroną folii do wierzchu) . Piecz 45-50 minut do miękkości w temperaturze 180 C.Gdy już wystygną obierz je ze skórki i pokrój w talarki. Awokado przekrój w wzdłuż do pestki. Połówki przekręć w przeciwnych kierunkach. Pestkę usuń a awokado obierz ze skórki i pokrój w kostkę.Przełóż do miski dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz sok z cytryny lub z limonki. Zmiksuj na gładką masę , dopraw do smaku solą i pieprzem. Mus z awokado przełóż do szprycy cukierniczej i wyciskaj na plastry buraków . Ułóż jeden na drugim tworząc  z nich choinkę

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *