Składniki:
biszkopt:
6 jajek
12 dag.. cukru
1 cukier waniliowy
8 dag. mąki tortowej
8 dag.mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa cappuccino:
25 dag. masła
3/4 szklanki cukru
4 serki homogenizowane (po 100 g.)
1 szklanka kawy cappuccino
1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
Do nasączania:
10 dag. cappuccino czekoladowego
1 szklanka gorącej wody
biszkopty okrągłe
Dodatkowo:
czekolada starta do posypania
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku ubijając dalej . Przesiać do tego mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem lekko wymieszać. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.(30×40)cm. Piecz w 180C. około 25 minut. Po przestygnięciu przekroić na dwa placki. Spód włożyć z powrotem do blaszki.
Masa:
Masło zmiksować z cukrem,dodać serki .Wsypać suche produkty i dalej miksować.Masę podzielić na 3 części. Jedną część rozsmarować na biszkopcie.
Nasączenie:
W zagotowanej wodzie rozpuścić kawę,odstawić do przestygnięcia. Maczać biszkopty i układać na masie.Rozsmarować drugą część masy.Przykryć drugą częścią biszkoptu.Resztą masy posmarować górę ciasta.Udekorować potartą czekolada lub według swojego uznania.