Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
5 łyżek oleju
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy po trochu cukru.Dodajemy pojedynczo żółtka i olej, mąkę,proszek do pieczenia i kakao przesiane przez sitko. Do przesianej mąki dodajemy masę z białek,delikatnie mieszając. Wylać na blachę,wyłożoną papierem do pieczenia piec 30 minut w 180C. Ostudzony biszkopt nasączamy kawą rozpuszczalna zaparzoną. 3 łyżeczki kawy na 100ml.wody wrzącej.
Składniki:
Masa:
250g. Mascarpone
1/2 litra śmietany 36%
4i 1/2 łyżeczki żelatyny
10 łyżek cappuccino smak dowolny
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia .Ser mascarpone miksujemy z kawą cappuccino. Śmietanę ubijamy dodajemy powoli cukier puder a potem powoli wlewamy rozpuszczoną,ostudzoną żelatynę,ciągle mieszając. Ubitą masę dodajemy do serka z cappuccino i delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto.
Składniki:
Masa śmietanowa:
1/2 litra śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix
Wykonanie:
Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy śmietan fix. Wykładamy na krem. Na śmietanę potrzeć gorzką czekoladę i posypać prażonymi płatkami migdałowymi lub prażonymi wiórkami kokosowymi.