Składniki:

Biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

5 łyżek oleju

1 szklanka mąki

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy po trochu cukru.Dodajemy pojedynczo żółtka i olej, mąkę,proszek do pieczenia i kakao przesiane przez sitko. Do przesianej mąki dodajemy masę z białek,delikatnie mieszając. Wylać na blachę,wyłożoną papierem do pieczenia piec 30 minut w 180C. Ostudzony biszkopt nasączamy kawą rozpuszczalna zaparzoną. 3 łyżeczki kawy na 100ml.wody wrzącej.

Składniki:

Masa:

250g. Mascarpone

1/2 litra śmietany 36%

4i 1/2 łyżeczki żelatyny

10 łyżek cappuccino smak dowolny

3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia .Ser mascarpone miksujemy z kawą cappuccino. Śmietanę ubijamy dodajemy powoli cukier puder a potem powoli wlewamy rozpuszczoną,ostudzoną żelatynę,ciągle mieszając. Ubitą masę dodajemy do serka z cappuccino i delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto.

Składniki:

Masa śmietanowa:

1/2 litra śmietanki 36%

2 łyżki cukru pudru

1 śmietan fix

Wykonanie:

Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy śmietan fix. Wykładamy na krem. Na śmietanę potrzeć gorzką czekoladę i posypać prażonymi płatkami migdałowymi lub prażonymi wiórkami kokosowymi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *