Składniki:
1/2 kg mąki
4 dag drożdży
25 dag masła lub margaryny
2 jajka
3/4 szklanki mleka
Łyżeczka cukru
Sól
1/ 2 kg cebuli
2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki
5 łyżek oleju
jajko do smarowania
Wykonanie:
Cebulę obierz, dość grubo posiekaj na desce. Zeszklij na rozgrzanym oleju, przypraw do smaku solą, wsyp sproszkowaną czerwoną paprykę, wymieszaj.
Drożdże dobrze rozetrzyj cukrem, dodaj mąkę, jajka, posól i wyrób dość gęste ciasto. Rozwałkuj w prostokąt, wykrawaj niewielkie kwadraty, nałóż farsz cebulowy, zlepiaj po skosie foremki kopertki. Można też po nałożeniu farszu na rozwałkowane ciasto zwinąć je w rulon i pokrajać na trzy centymetrowe kawałki.
Układaj cebularze na blasze. Wierzch posmaruj jajkiem. Piecz cebularze 25-30 minut w temp. 180 st.C
Bardzo dobre są także nadziewane farszem grzybowym lub z kapusty