Składniki:
5 dag. drożdży świeżych
1 łyżka cukru
1/2 kg. maki krupczatki
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżeczka soli
6 dag. margaryny
1 kg cebuli
3 łyżki maku
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami maki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozpuścić w garnku margarynę z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn i cieple mleko z margaryną dodajemy do mąki z solą. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników zostawiając trochę na posmarowanie brzegów cebularzy. Wyrobić ciasto tak, aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać maki. Następnie pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Gdy ciasto rośnie, przygotować
Cebula:
Cebule obrać pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju do uzyskania złotego koloru. Do cieplej jeszcze, ale już zdjętej z ognia cebuli wsypać mak( niekoniczne) oraz doprawić solą i pieprzem. Ciasto podzielić na 12 części. Każdą część wałkować na owalne placki. Brzegi placków smarować pozostawionym jajkiem. Następnie kłaść porcje cebuli, rozkładając ja równomiernie po całym placku.Postawić znów do wyrośnięcia .Można posypać cebularze startym żółtym serem lub położyć na każdej bułeczce plasterki sera i bekonu. Piecz w 200 C. do momentu, aż cebularze się zarumienia.