CEBULOWA Z GRZANKAMI

Składniki:

 

4 cebule zwykłe

2 cebule czerwone

1 marchewka

2-3 łyżki masła

1 łyżka mąki

1,5 litra bulionu

200 ml. białego wytrawnego wina

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

6 kromek chleba razowego

10 dag. sera cheddar

 

Wykonanie:

Cebulę obierz, zwykłą pokrój w kostkę, czerwoną cebulę pokrój w piórka. Marchewkę obierz zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule i marchewkę lekko zrumień na maśle. Oprósz mąką, podlej częścią wina, podduś. Bulion zagotuj, dodaj do niego przesmażoną cebulę i pozostałe wino. Gotuj na małym ogniu około15 minut, dopraw. Podawaj z razowymi grzankami i serem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *