Składniki:
1/2 kg.mąki pszennej
4 dag. drożdży
1 szklanka letniego mleka
6 dag. roztopionego masła
8 dag. cukru
2 jajka
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski,w środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże,wlać letnie mleko i zamieszać z niewielką ilością mąki.Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 20 minut. Jajka ,masło , cukier i sól dokładnie razem wymieszać,dodać do rozczynu,wymieszać drewnianą łyżką i szybko wyrobić ciasto.Uformować kulę i znowu włożyć do miski ,oprószyć leciutko mąką i pozostawić do wyrośnięcia na 40-50minut aby ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie na stolnicy ciasto podzielić na trzy części , uformować 3 wałki i zaplatać warkocz. Uplecioną chałkę położyć do natłuszczonej blaszki,pozostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C.i piecz przez około 30-40 minut.Jeśli ktoś chce chałkę można przed pieczeniem posypać kruszonką.