Składniki;
Ciasto:
1/2 kg. mąki
5 dag. drożdży
2 jajka
150 ml. jogurtu naturalnego
150 ml. mleka
5dag. cukru
6 i 1/2 dag. masła
szczypta soli
Kruszonka:
10 dag. mąki
4 dag.płatków migdałowych
5 dag. masła
5 dag. cukru
kilka kropel olejku waniliowego
Wykonanie;
- Ciasto;
Mleko podgrzać. Dodać drożdże i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Jajka wymieszać z jogurtem, cukrem, solą i roztopionym masłem. Mąkę przesiać. Wlać masę jogurtową i drożdże. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 3 lub 5 części. Z każdej części zrobić wałek i zapleść warkocz. Przełożyć na blaszkę i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Kruszonka:
Ze składników zagnieść drobną kruszonkę tak zwany żwirek. Chałkę posmarować letnim mlekiem lub jajkiem i posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku 40 minut w 180 C. Wystudzić .