Składniki;

1/2kg.  mąki pszennej +4 łyżki mąki do podsypania
5 dag. cukru
1 szklanka letniego mleka
2 dag. drożdży świeżych
7 i 1/2 dag. roztopionego masła przestudzonego
1mała płaska łyżeczka soli
1 jajko
skórka otarta z połowy cytryny

Ponadto;

1 jajko
1łyżka mleka

Do posypania;
mak

cukier

Wykonanie;

 

Z lekko podgrzanego mleka, łyżki cukru i 4 łyżek mąki oraz drożdży zrobić zaczyn. Odstawiamy aż zaczyn się ruszy. Do dużej miski wsypać  mąkę (oprócz mąki do podsypania łyżek), sól i resztę cukru. Wymieszać,dodać jajko,  rosnący zaczyn i masło oraz skórkę otartą z połowy cytryny.   Całość wymieszać  łyżką, i  wyrobić ręką,  kilka minut, aż ciasto będzie zwarte. Jeśli ciasto się klei, podsypać lekko mąką.   Ciasto przekładamy z powrotem do miski tej samej, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.  Następnie ciasto wyrobić ponownie, podzielić na 4 części. Z każdej część zrolować wałek, tak jak do kopytek,rolując trzeba trochę rozciągać palcami na boki. Każdy wałek ma mieć około 45 cm. i być w miarę równy na całej długości i zaplatamy według swojej możliwości i umiejętności chałkę na podłużnie lub okrągło .Wyplecioną chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na  30minut w cieple, aby jeszcze podrosła.
Wyrośniętą chałkę smarujemy jajkiem roztrzepanym  z mlekiem obficie aby chałka miała piękny połysk i posypujemy ulubioną posypką. Chałkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C. około 35-40 minut lub do suchego patyczka. Ma się ładnie zarumienić, a nawet zbrązowieć.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *