Składniki;

Ciasto;

1i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/2  szklanki cukru
3/4  szklanki mleka
18 dag. masła roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag. powideł śliwkowych
2 łyżki kakao
Krem;

 

15 dag. masła roślinnego
2 jajka
4 łyżki cukru
25 dag. chałwy
płatki migdałów

Wykonanie:

Ciasto;

Masło ucieramy wraz z powidłami. Jajka i cukier dodajemy do masła i miksujemy razem. Dolewamy mleko i cały czas miksujemy. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia ,kakao i po trochu dosypujemy do masy. Ciasto powinno być dosyć gęste. Okrągłą formę o średnicy 20 cm. wykładamy papierem dajemy ciasto i pieczemy 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170C.

Krem:

 

Jajka ucieramy wraz z cukrem nad naczyniem z gorącą wodą. Masa jajeczna powinna być puszysta i podwoić swoją objętość. Gdy będzie ostudzona dodajemy bardzo małymi porcjami do utartego masła i cały czas mieszamy. Gdy krem jest już gotowy, rozdrabniamy chałwę i dosypujemy do kremu. Ucieramy. Gotowym kremem przekładamy ciasto, część kremu pozostawiamy do ozdobienia wierzchu. Możemy uprażyć płatki migdałowe i przybrać nimi ciasto, wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin najlepiej na noc.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *