Składniki:
1 kg białej kapusty
1 ostra czerwona papryka
1 mały kawałek imbiru
3 łyżki białego octu winnego
2 łyżki jasnobrązowego cukru
1 łyżka oleju sezamowego,
100 g orzeszków ziemnych
100 g migdałów
1 łyżka soli.
Wykonanie:
Liście kapusty opłukać, osączyć z wody, cienko poszatkować, pokroić na kawałki długości 6 cm. Kapustę przełożyć do kamiennego garnka, wymieszać z solą, cukrem. Odstawić na 2 godz. Paprykę przeciąć na pół., usunąć gniazda nasienne i pestki. Opłukać, pokroić w cienkie paseczki. Imbir obrać, drobno posiekać. Migdały sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę. Kapustę lekko odcisnąć, dodać olej, ocet, imbir i paprykę. Wymieszać, odstawić na 2 godz. w chłodne miejsce. Przed podaniem posypać sałatkę orzeszkami ziemnymi i migdałami.