CHINSKA SAŁATKA, Z BIAŁEJ KAPUSTY

Składniki:

 

1  kg białej kapusty

1 ostra czerwona papryka

1 mały kawałek imbiru

3 łyżki białego octu winnego

2 łyżki jasnobrązowego cukru

1 łyżka oleju sezamowego,

100  g orzeszków ziemnych

100  g migdałów

1 łyżka soli.

 

Wykonanie:

 

Liście kapusty opłukać, osączyć z wody, cienko poszatkować, pokroić na kawałki długości 6 cm. Kapustę przełożyć do kamiennego garnka, wymieszać z solą, cukrem. Odstawić na 2 godz. Paprykę przeciąć na pół., usunąć gniazda nasienne i pestki. Opłukać, pokroić w cienkie paseczki. Imbir obrać, drobno posiekać. Migdały sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę. Kapustę lekko odcisnąć, dodać olej, ocet, imbir i paprykę. Wymieszać, odstawić na 2 godz. w chłodne miejsce. Przed podaniem posypać sałatkę orzeszkami ziemnymi i migdałami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *