Składniki:
2 duże marchewki
1 zielony ogórek
1 por
1/2 selera
3 młode cebulki dymki
Sos pomarańczowo-imbirowy:
sok z 1 pomarańczy
sok z 1 cytryny
1 łyżka miodu
kawałek świeżego imbiru lub 1/4 łyżeczki sproszkowanego.
Sposób wykonania:
Jarzyny umyć, obrać, pokroić na cienkie paseczki wielkości i grubości zapałki. Z ogórka usunąć pestki. Cebulki umyć i obrać. Zielone części cebulek pokroić wzdłuż na cienkie paseczki, by powstała palemka. Palemki włożyć do zimnej wody, gdzie nabiorą właściwego kształtu. Imbir obrać, drobno posiekać. Z umytych owoców wycisnąć sok.
Sos:
Posiekany imbir rozetrzeć z łyżka miodu. Dodać soki, wymieszać i zalać jarzyny. Odstawić na 1 godz. i od czasu do czasu wymieszać. Przed podaniem ułożyć na półmisku i przybrać palemkami z cebulek.