CHINSKA SAŁATKA Z SUROWYCH JARZYN

Składniki:

 

2 duże marchewki

1 zielony ogórek

1 por

1/2 selera

3 młode cebulki dymki

 

Sos pomarańczowo -imbirowy:

 

sok z 1 pomarańczy

sok z 1 cytryny

1 łyżka miodu

kawałek świeżego imbiru lub 1/4 łyżeczki sproszkowanego.

 

Wykonanie:

 

Jarzyny umyć, obrać, pokroić na cienkie paseczki wielkości i grubości zapałki. Z ogórka usunąć pestki. Cebulki umyć i obrać. Zielone części cebulek pokroić wzdłuż na cienkie paseczki, by powstała palemka. Palemki włożyć do zimnej wody, gdzie nabiorą właściwego kształtu. Imbir obrać, drobno posiekać. Z umytych owoców wycisnąć sok.

 

Sos:

 

Posiekany imbir rozetrzeć z łyżka miodu. Dodać soki, wymieszać i zalać jarzyny. Odstawić na 1 godz. i od czasu do czasu wymieszać. Przed podaniem ułożyć na półmisku i przybrać palemkami z cebulek.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *