Składniki:

1/2  kg. mąki pszennej
1 szklanka otrąb pszennych
5 dag. drożdży
1/2  szklanki ciepłego mleka
1i 1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki kminku
2 łyżki siemienia lnianego

Wykonanie:

Drożdże rozkruszamy, dodajemy ciepłe mleko i 3 łyżki mąki.mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po około 15 minutach dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Następnie ponownie mieszamy i wykładamy do formy keksówki posmarowanej tłuszczem. Z podanej ilości składników wychodzą  2 chlebki .Po włożeniu ciasta do formy,należy zostawić go do wyrośnięcia około30 -40 minut w ciepłym miejscu a następnie włożyć do nagrzanego piekarnika. Przed włożeniem chlebków do pieca spryskać wodą i posypać np.siemieniem lnianym.Pieczemy w temperaturze 200C.około50-60 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *