Składniki:
700 g mąki pszennej chlebowej
1,5 łyżeczki soli
25 g. miękkiego masła
1 paczka suchych drożdży 7 g.
1 łyżeczka cukru
300 ml ciepłej wody
150 ml ciepłego mleka
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać sól, masło, drożdże i cukier. Dodać letnie mleko i wodę . Ciasto wyrabiać na oprószonej powierzchni, aż będzie odstawać, od brzegów miski. starając się nie dosypywać mąki. Pozostawić w misce, przykryte ściereczką, odstawić do ciepłego miejsca, aż do dwukrotnego powiększenia objętości. Ciasto po urośnięciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką, lub wyłożoną papierem pergaminowym. Przykryć ponownie, pozostawić na około 45 minut, do podwojenia objętości i napuszenia. Nożem naciąć chleb kilkakrotnie Piec w temperaturze 230 stopni przez 10 minut. Następnie zmniejszyć piekarnik do 200 stopni-piec jeszcze przez jakieś 30 minut Studzić na kratce.