CHLEB WIELOZIARNISTY

Składniki:

1/2 kg. mąki krupczatki
 3 dag. drożdży świeżych
4 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki pestek dyni
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1/2 litra cieplej wody

Wykonanie:

Wszystkie podane składniki wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu ciasta wymieszać jeszcze raz i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia posypanym mąką. Pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia.Piec 20 minut w temperaturze 220 C.po tym czasie zmniejszyć temperaturę do190 C.i piec kolejne 20 minut.Po upieczeniu odstawić do lekkiego wystudzenia, wyjąć chlebek z formy ściągnąć papier i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *