Składniki;

 

45dag. mąki pszennej (może być luksusowa)

35g drożdży instant lub 1 dag. drożdży świeżych

300ml. letniej wody

1i ½ łyżeczki soli morskiej

4 łyżki oliwy z oliwek

 

Wykonanie;

 

Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami instant. Dodajemy sól, wodę i oliwę. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy kulki, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Każdą kulkę wałkujemy na placek grubości około 5mm. oprószamy mąką i odstawiamy przykryte na 20 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 C. przez 6 -7 minut, aż się napuszą i lekko zrumienią.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *