Składniki:

 

2 pęczki młodych buraczków razem z liśćmi (około 40 dag)

5 łyżek koncentratu buraczanego lub 2 szklanki kwaszonego barszczu z burakow

1litr zsiadłego mleka

1 pęczek rzodkiewki

20 dag. ogórków

1/2 pęczka pietruszki

1/2 pęczka szczypiorku

1/2 pęczka kopru

 

Wykonanie:

 

Młode buraczki oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści, dokładnie wymyć cienkie jeszcze korzenie, pokrajać w poprzek w cienkie paski. Zalać 2 szklankami wrzącej wody, gotować odkryte 5 minut, zakwasić, wystudzić. Rzodkiewki pokrajać w cienkie krążki. Obrane ugorki świeże lub małosolne pokrajać w ćwierć krążki. Szczypiorek i koper po umyciu i osączeniu pokrajać, natkę pietruszki drobno posiekać. Zsiadłe mleko lub kefir wychłodzić, wlać do wazy, rozmieszać. Wsypać wszystkie rozdrobnione warzywa, dodać buraczki przyprawione do smaku i koloru koncentratem lub kwaszonym barszczem, posolić. Można dodać odrobinę mielonego pieprzu. Już po rozlaniu na talerze można włożyć połówki lub ćwiartki ugotowanych na twardo jajek.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *