Składniki:
2 pęczki młodych buraczków razem z liśćmi (około 40 dag)
5 łyżek koncentratu buraczanego lub 2 szklanki kwaszonego barszczu z burakow
1litr zsiadłego mleka
1 pęczek rzodkiewki
20 dag. ogórków
1/2 pęczka pietruszki
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka kopru
Wykonanie:
Młode buraczki oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści, dokładnie wymyć cienkie jeszcze korzenie, pokrajać w poprzek w cienkie paski. Zalać 2 szklankami wrzącej wody, gotować odkryte 5 minut, zakwasić, wystudzić. Rzodkiewki pokrajać w cienkie krążki. Obrane ugorki świeże lub małosolne pokrajać w ćwierć krążki. Szczypiorek i koper po umyciu i osączeniu pokrajać, natkę pietruszki drobno posiekać. Zsiadłe mleko lub kefir wychłodzić, wlać do wazy, rozmieszać. Wsypać wszystkie rozdrobnione warzywa, dodać buraczki przyprawione do smaku i koloru koncentratem lub kwaszonym barszczem, posolić. Można dodać odrobinę mielonego pieprzu. Już po rozlaniu na talerze można włożyć połówki lub ćwiartki ugotowanych na twardo jajek.