CHŁODNIK BIAŁORUSKI

Składniki:

 

1/2 kg. szczawiu

4 średniej wielkości ogórki

2 łyżki usiekanego  szczypiorku

1pęczek koperku

1  łyżeczka masła

litr kwasu chlebowego

4 jajka

1 łyżka startego chrzanu

1łyżka cukru

sól

Wykonanie:

 

Przebrany, umyty i osączony  szczaw udusić na maśle, przetrzeć  przez sito. Ugotować na twardo jajka, oddzielić żółtka i utrzeć je z chrzanem  oraz szczawiem na jednolitą masę, po czym zalać kwasem chlebowym. Białka  jajek i koperek drobno usiekać i razem z pokrojonymi w kosteczkę ogórkami i szczypiorkiem dodać do zupy, przyprawić solą, mocno schłodzić

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *