CHŁODNIK CHILIJSKI

Składniki:

 

1 mały melon

4 ząbki czosnku

1 kieliszek białego wytrawnego wina

2 łyżki oleju

4-5 kropli sosu tabasco

1łyżka soku z cytryny

3 szklanki wody

2 łyżki drobno usiekanych migdałów

8-10 kostek  zamrożonego soku ananasowego,

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Melon mocno schłodzić, przeciąć na pół, wyciąć pestki i kaszkowaty miąższ. Z połowy melona wyciąć łyżeczką kulki (lub pokroić miąższ w cytryny, olejem i usiekanymi migdałami. Wywar z melona przetrzeć przez sito, wymieszać z winem i pastą czosnkową, wlać do garnka, mocno schłodzić. Podawać ze schłodzonymi kulkami melona i kostkami lodu ananasowego.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *