Składniki:
1 litr esencjonalnego wywaru z buraków
1 cebula,
1 ząbek czosnku
szczypta majeranku
1 kostka koncentratu rosołu
30 dag. ogórków świeżych lub małosolnych
1/2 pęczka kopru
5 jajek
1 szklanka śmietanki 12%
sól
Wykonanie:
Buraki ćwikłowe ugotować w skórkach, obrać, pokrajać na plasterki. Dodać cebulę, majeranek, czosnek, łyżeczkę cukru, łyżeczkę kwasu cytrynowego. Kostkę koncentratu rosołu, zagotować w 5 szklankach wody, przykryć i odstawić do następnego dnia. Odcedzić bardzo starannie przez sito płyn, dodać 2 szklanki dobrej serwatki lub soku z małosolnych ogórków, pokrajane w plasterki ogórki drobno pokrojony zielony koper. Na końcu wymieszać chłodnik ze śmietaną. Na talerze rozłożyć po 1 jajku pokrajanym na ćwiartki. Podawać z ziemniakami.