CHŁODNIK WEGETARIANSKI

Składniki:

 

1/2 kg. buraków

2 łyżki soku jabłkowego

10 dag. kiszonych ogórków

1 świeży ogórek

2 łyżki  usiekanego koperku

1 szklanka śmietany

sól

pieprz

Wykonanie:

 

 

Obrane i pokrojone w plasterki buraki wrzucić do garnka, wlać 2  szklanki przegotowanej wody i sok z jabłek, gotować na niewielkim ogniu  około 30 minut. Po przestudzeniu dodać drobniutko starte kiszone ogórki, chłodnik przetrzeć przez sito lub zmiksować, połączyć ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, wsypać koperek i pokrojony w drobną kostkę i świeży ogórek. Przed podaniem schłodzić.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *