CHŁODNIK WIELOOWOCOWY

Składniki:

 

10 dag. porzeczek czarnych

10 dag. porzeczek czerwonych

10 dag. malin

10 dag. truskawek

3 szklanki wody

10 dag. cukru

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

1 szklanka dobrej śmietany

1 szklanka zimnej wody

 

Wykonanie:

 

Owoce włożyć do wrzącej wody, zagotować i od razu gorące przetrzeć przez sitko. Dodać cukier, rozmieszaną w szklance zimnej wody mąkę ziemniaczaną, zagotować, a następnie mocno ochłodzić. Przed samym podaniem rozlać na talerze śmietanę, nalać chłodnik. Podawać z ryżem lub drobnym makaronem albo płatkami czy chrupkami z kukurydzy.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *