Składniki:
5 filetów śledzia solonego
2 cebule
1/2 litra śmietany słodkiej jeżeli ktoś lubi może być kwaśna
Zalewa:
2 szklanki wrzącej wody
1-2łyżki octu według swojego uznania
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki cukru
pieprz
Wykonanie:
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie. Cebulę pokroić w półplasterki zalać wrzącą wodą, dodać przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy. Gotować na małym ogniu około 5 minut. Pod koniec gotowania wlać ocet według swojego smaku. Wystudzić. Śledzie pokroić na 2 cm. kawałki. Marynatą zalać śledzie , przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie dodać do śledzie śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku: pieprzem jeżeli trzeba to cukrem. Podawać z ziemniakami ugotowanymi .