Składniki;
Ciasto:
1,40 kg. mąki pszennej
12 dag. cukru pudru
16 dag. miodu
6 dag .masła
2 jajka
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao bez cukru
Lukier:
1 białko jajka
kilka kropel soku z cytryny
cukier puder
Dodatkowo:
kuleczki lub inne ozdoby
Wykonanie;
Masło roztop, wystudź. Wymieszaj mąkę, cukier puder, sodę, kakao, przyprawę do piernika. Wbij jajka, wlej masło i miód. Wyrób ciasto, zawiń w folię, odstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm. Foremkami w kształcie gwiazdek rożnej wielkości wytnij pierniczki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około10 minut w 180C.
Lukier:
Białko ubij, dodawaj stopniowo cukier puder i sok, by powstała gęsta masa. Zlepiaj gwiazdki lukrem od największej do najmniejszej, tworząc choinki. Udekoruj, odstaw do wyschnięcia.