Składniki:
13 dag. mieszanych ziaren, zbóż
1 główka sałaty
25 dag. żółtego sera
2 kwaskowate jabłka
20 dag. selera naciowego
1 pęczek rzodkiewek
1 ogórek sałatkowych
1 cebula
1 żółtko
6-8 łyżek octu z białego wina
6 łyżek oleju z orzechów włoskich
2 łyżeczki musztardy
sól
pieprz
cukier lub słodzik
Wykonanie
Ziarna zalać szklanką wody, krótko zagotować, przykryć i odstawić na godzinę. Ocet winny wymieszać z musztardą i żółtkiem, doprawić solą,pieprzem oraz cukrem lub słodzikiem, dodać olej, posiekaną cebulę i przestudzone ziarenka. Rzodkiewki pokroić w cienkie słupki, jabłka w cząstki, ogórek w plasterki, seler na kawałki. Skład niki sałatki wymieszać z sosem. Liśćmi sałaty wyłożyć miskę, pośrodku umieścić sałatkę. Posypać pokrojonym w paski żółtym serem.