Składniki:

13 dag. mieszanych ziaren, zbóż

1 główka sałaty

25 dag. żółtego sera

2 kwaskowate jabłka

20 dag. selera naciowego

1 pęczek rzodkiewek

1 ogórek sałatkowych

1 cebula

1 żółtko

6-8 łyżek octu z białego wina

6 łyżek oleju z orzechów włoskich

2 łyżeczki musztardy

sól

pieprz

cukier lub słodzik

 

Wykonanie

 

Ziarna zalać szklanką wody, krótko zagotować, przykryć i odstawić na godzinę. Ocet winny wymieszać z musztardą i żółtkiem, doprawić solą,pieprzem oraz cukrem lub słodzikiem, dodać olej, posiekaną cebulę i przestudzone ziarenka. Rzodkiewki pokroić w cienkie słupki, jabłka w cząstki, ogórek w plasterki, seler na kawałki. Skład niki sałatki wymieszać z sosem. Liśćmi sałaty wyłożyć miskę, pośrodku umieścić sałatkę. Posypać pokrojonym w paski żółtym serem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *