Składniki:
Ciasto białe:
1 czubata szklanka mąki pszennej
10 dag masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
Ciasto czarne:
1 czubata szklanka mąki pszennej
10 dag. masła
1 łyżka śmietany
2 żółtka
1 czubata łyżka kakao
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Do przełożenia:
słoik miękkiej marmolady wieloowocowej
Wykonanie:
Zagnieść osobno oba ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki co najmniej na 3 godziny. Na dużą blachę zetrzeć na tarce ciemne ciasto równomiernie rozłożyć dłonią, lekko przyklepać wyrównując powierzchnię. Posmarować cienko marmoladą zostawiając wokół centymetrowe nie posmarowane marginesy i przykryć warstwą startego jasnego ciasta. Znów lekko przycisnąć i wyrównać dłonią. Piec około 35 minut w temperaturze 190 C. Jeszcze ciepłe ciasto pokroić na kwadraciki o boku około 3 cm. .Takie ciasteczka można przechowywać 2-3 tygodnie w blaszanej puszce .