Składniki:
1i 1/2 szklanki mąki pszennej
¾ kostki margaryny
¾ szklanki śmietany 18%
1 łyżka cukru waniliowego
Ponadto:
marmolada
jajko do posmarowania
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać margarynę, cukier waniliowy oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm. Na brzegu ciasta rozsmarować marmoladę. Zwinąć w rulon. Odciąć pozostałe ciasto. Rulonik pokroić na kawałki o długości około 6cm. Każdy kawałek naciąć nożem na brzegu. Tak postępować również z pozostałym ciastem.
Gotowe grzebyki układać na blaszce lekko zaokrąglić Smarować roztrzepanym jajkiem. Piecz około 30-35 minut w temperaturze 180 C.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.