Składniki:

35 dag. mąki
1 dag. drożdży
1/2 łyżeczka cukru
szczypta soli
20 dag. margaryny
1 żółtko
1 całe jajko
1 puszka brzoskwiń
cukier puder

Wykonanie:

Mąkę posiekać z margaryną,dodać cukier roztarty z drożdżami i siekać. Dodać resztę składników,zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na noc. Rozwałkować na grubość 5 mm. Szklanką wykrawać kółka ,jak na pierogi,brzoskwinie dobrze osączyć,pokroić w plasterki,na każdy krążek nałożyć plasterek średniej grubości brzoskwini,zlepiać tylko brzegi ciasta tak aby brzoskwinia nie wypadła. Środek ma być nie sklejony. Piecz około 20 minut w 180 C. Posypać cukrem pudrem jeszcze gorące .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *