CIASTECZKA MAŚLANE

Składniki:

 

30 dag.mąki

10 dag.cukru pudru

1 jajko

20 dag.masła

kilka kropli aromatu waniliowego

Wykonanie:

Do miski wkładamy chłodne, pokrojone masło. Dodajemy mąkę, cukier, jajko i kilka kropel aromatu waniliowego. Wszystko razem zagniatamy formujemy kulę i owijamy folią spożywczą. Ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na około 3-4 mm. Wykrawamy ciastka i układamy na blaszce wysypanej mąką. Wierzch ciastek smarujemy rozkłóconym jajkiem, albo wodą i posypujemy cukrem, wiórkami kokosowymi albo makiem .Ozdabiamy według własnego gustu.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *