Składniki:
15 dag. masła
3 niepełne szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru pudru
3 łyżki śmietany
3 żółtka
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo :
20 dag.twardej marmolady
7dag. pół na pół orzechy i migdały posiekane
Wykonanie:
Mąkę,proszek do pieczenia,cukier,masło,śmietanę oraz żółtka wymieszać mikserem. Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zagnieść,aby było gładkie i elastyczne. Na stolnicy rozłożyć arkusz pergaminu, położyć na nim ciasto i rozwałkować na cienki prostokątny placek około 35x45cm. Ciasto posmarować cienko marmoladą,posypać orzechami. Ciasto zwinąć delikatnie w ścisłą roladę. Zawinąć w papier do pieczenia i odłożyć na godzinę do lodówki. Schłodzoną roladę pokroić na centymetrowe plastry i ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 200 C.