Składniki;
Ciasto:
15 dag. masła
2 budynie czekoladowe bez cukru
1i ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki cukru pudru
1 jajko
2 łyżki oleju
Ponadto:
10 dag. orzechów laskowych
Wykonanie;
Do miski przełożyć miękkie masło, wsypać budynie czekoladowe w proszku, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder, wbić jajko i dodać olej. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto. Następnie wziąć mały kawałek ciasta, jednego orzecha laskowego i zrobić kulkę wielkości dużej wiśni. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem i orzechami.Kulki kłaść na wysmarowaną tłuszczem blachę. Włożyć do nagrzanego piekarnika 180C. i piec około 15 minut Ostudzić.