CIASTECZKA Z BUDYNIEM

Składniki:

2.5 szklanki mąki
200g masła
1/4 szklanki cukru pudru
łyżka śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka

Dodatkowo:

350 ml mleka
budyń waniliowy
truskawki
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy szybko w rękach i schładzamy w lodówce przez 2 godziny.Gdy ciasto się chłodzi gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale używając mniej mleka. Studzimy.Truskawki myjemy, usuwamy ogonki. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na placek i radełkiem wycinamy kwadraty. Na środek każdego kwadratu układamy łyżkę budyniu i przekrojoną truskawkę. Zlepiamy brzegi. Układamy na blaszce posmarowanej masłem i podsypanej mąką. Pieczemy ok 20 minut w temp 180st.Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *