CIASTECZKA Z KONFITURĄ

Składniki;
12i 1/2 dag. masła
18 dag. mąki pszennej
4 dag. mąki ziemniaczanej
5 dag. cukru pudru
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo;

1 szklanka konfitury morelowej
1i 1/2 łyżeczki żelatyny
cukier puder do posypania

Wykonanie;

Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy mikserem do połączenia się składników, po czym przekładamy na stolnicę i formujemy kulę. Zawijamy w folię i schładzamy przez 1 godzinę w lodówce. Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką, wykrawać ciasteczka, a w połowie wyciętych ciastek dodatkowo wyciąć kółeczko. Piec w 180 C.w nagrzanym piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do zrumienienia około 12 minut. Konfiturę mocno rozgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia.Tężącą konfiturą przekładamy ciasteczka, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *