CIASTECZKAGRZEBIENIE

 

Składniki:

 

1kg. mąki

1 proszek do pieczenia

cukier waniliowy

1/2 kg. masła lub margaryny

330 ml. kwaśnej śmietany

2 łyżki octu

4 żółtka

Ponadto:

Marmolada twarda

Wykonanie:

Masło,połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, dodać cukier waniliowy , kwaśną śmietanę, żółtka ,ocet . Z podanych składników zagniesz ciasto,rozwałkować ciasto na duże plastry o grubości 5 mm.Na brzegi ciasta nałożyć marmoladę przewinąć ciasto z marmoladą raz i potem jeszcze raz i odciąć. Brzegi ciasta ponacinać i formować grzebienie . Posmarować mlekiem ,posypać cukrem .Piecz w 180C. do zrumienienia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *