Składniki:
250 g margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
? łyżeczki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
1 i 1/2 kg. jabłek
Wykonanie:
Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Ucierając dodawać stopniowo po 1 jajku i porcji przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jabłka obrać wyciąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny i delikatnie połączyć z ciastem ,wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nałożyć niewielkie porcje ciasta przy pomocy łyżki. Lekko je spłaszczyć, formując okrągłe ciastka. Piecz w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 170C. przez około 25 minut, do momentu aż ciastka lekko się zarumienią. Ciastka po upieczeniu są miękkie i kruche więc najlepiej zdejmować je z blachy po lekkim przestudzeniu.