CIASTKA Z JABŁKAMI

Składniki:

250 g margaryny

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

4 jajka

3 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

? łyżeczki cynamonu

2 łyżki soku z cytryny

1 i 1/2 kg. jabłek

Wykonanie:

Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Ucierając dodawać stopniowo po 1 jajku i porcji przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jabłka obrać wyciąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny i delikatnie połączyć z ciastem ,wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nałożyć niewielkie porcje ciasta przy pomocy łyżki. Lekko je spłaszczyć, formując okrągłe ciastka. Piecz w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 170C. przez około 25 minut, do momentu aż ciastka lekko się zarumienią. Ciastka po upieczeniu są miękkie i kruche więc najlepiej zdejmować je z blachy po lekkim przestudzeniu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *