Składniki;
1/2 szklanki mleka
25 dag.masła lub margaryny
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao ciemnego
2 szklanki mleka w proszku
1 cukier waniliowy
płaty waflowe, kwadratowe 5sztuk
1/2 szklanki posiekanych na kawałki orzechów włoskich
Wykonanie;
Mleko, cukier, masło, kakao, cukier waniliowy podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się (nie gotować) cały czas mieszać. Odstawić, wsypać mleko w proszku,i 1 wafel pokruszony, orzechy i wszystko wymieszać. Masa ma być dosyć gęsta, gdyby była za rzadka dodać mleka w proszku.
Taką masą smarować dosyć grubo wafle i przykryć waflem od góry. Owinąć wafle folią aluminiową, położyć na desce i z góry obciążyć.Wstawić na całą noc do lodówki. Po wyjęciu masa stwardnieje i można łatwo kroić na skos.Ciastka przechowywać w lodówce.